تجهیزات رادیو بی سیم و مایکروویو

رادیو بی سیم

ارتباط وایرلس(بی سیم) یا مخابرات وایرلس : به انتقال اطلاعات بدون استفاده از سیم و با استفاده از امواج الکترومغناطیسی گفته می‌شود. فاصله‌ای که اطلاعات در این روش منتقل می‌شوند می‌تواند کوتاه یا بلند باشد.

تاریخچه :

واژه وایرلس(بی سیم) پس از اختراع تلگراف بی‌سیم و در مقابل مخابرات باسیم (Wired Communication) ابداع شد. بی‌سیم‌ها انواع گوناگونی دارند که در کاربردهای مختلف رسانه‌ای، صنعتی، نظامی، تفریحی، و در باندهای فرکانسی و توان‌های ارسال و دریافت متفاوت در کاربردهایی مانند تلفن سلولی، سامانه موقعیت‌یاب جهانی، دستگاه‌های کنترل از راه دور، صفحه کلید بی‌سیم و تلویزیون ماهواره‌ای مورد استفاده قرار دارند.
می توان گفت که نظریه امواج الکترومغناطیسی ماکسول که در سال ۱۸۷۳ میلادی ارائه گردید اولین گام ارتباطات بی سیم در جهان می باشد و همچنین می توان گفت که اولین اختراع بی سیم توسط مارکونی انجام شد. دستگاه ساخته مارکونی برای اولین بار برای مکالمه میان کشتی‌هایش در خلیج دلاگوا استفاده گردید و بر اساس این اختراع تا سال ۱۹۰۱ میلادی پوشش رادیویی در سرتاسر اقیانوس آتلانتیک فراهم شد.

کانال بی‌سیم

بر خلاف مخابرات باسیم که هر جفت فرستنده و گیرنده به وسیلهٔ رابط‌های مجزا و ایزوله از هم به هم متصل شده‌اند، در مخابرات بی‌سیم کاربران در هوا مخابره کرده و تداخل زیادی بین آن‌ها وجود دارد. این تداخل متشکل از تداخلی است که بین فرستنده‌هایی که با یک گیرنده خاص در ارتباط هستند، تداخلی که بین یک فرستنده خاص و چند گیرنده اش وجود دارد، و تداخلی که بین جفت‌های مختلف از فرستنده و گیرنده وجود دارد.
امواج رادیویی فرکانس پایین هنگام حرکت معمولاً سطح زمین را دنبال می‌کنند، ولی امواج با فرکانس بالاتر (مثلاً حدود ۳۰۰ مگاهرتز) در خطوط مستقیم منتشر می‌شوند. فرکانس کاری مخابرات بی‌سیم در فضای باز فرکانس‌های زیر ۳۰ گیگاهرتز است، زیرا امواج با فرکانس بالاتر تضعیف قابل ملاحظه‌ای در جو داشته و به‌علاوه تولید امواج با این فرکانس، تقویت، مدولاسیون و آشکارسازی آن‌ها از لحاظ عملی مشکل می‌باشد. در فرکانس‌های بالاتر از ۱۰۰۰ گیگاهرتز وارد مخابرات نوری می‌شویم که در حال حاضر تنها از طریق فیبرهای نوری (و نه در فضای باز) انجام می‌پذیرد.
تفاوت‌های عمده مخابرات بی‌سیم با مخابرات باسیم وجود محو شدگی و تداخل است. این دو موضوع پژوهشگران را با چالش‌هایی روبرو کرده که در مخابرات با سیم وجود نداشته و بخش عمده‌ای از مطالعات به آن‌ها اختصاص داده شده‌است. پدیده محو شدن به تغییرات زمانی کیفیت کانال گفته می‌شود. محو شدگی به دلیل برهم کنش سیگنال‌هایی که از چند مسیر مختلف در هوا از فرستنده به گیرنده می‌رسند (محو شدگی چند مسیری)، و همچنین به دلیل از دست رفتن یک مسیر بین فرستنده و گیرنده به دلیل ضعیف شدن آن مسیر یا قرار گرفتن یک مانع در مسیر (سایه کردن موانع) است.

گستره فرکانسی

امروزه و در عصر پيشرفت تكنولوژي، كاربرد و استفاده از طيف‌هاي فركانسي و امواج راديويي در حال گسترش روزافزون است. مهم‌ترين مزیت اين فناوري كاهش حجم اتصالات و وسايل رابط همچون سيم‌ها و كابل‌ها هستند كه در نتيجه موجب كاهش چشم‌گير هزينه‌ها مي‌گردند. به طوري كه روابط بدون سيم جايگزين مطمئن آنها مي‌شوند.
ارتباطات به وسيله امواج راديويي، برپايه قوانين فيزيك و انرژي امواج الكترومغناطيسي استوار است. بدين منظور برخي مفاهيم اوليه مربوط به اين موضوع را به اجمال از نظر مي‌گذرانيم.
* همه ما تاكنون عباراتي نظير UHF, VHF, AM, FM و … را شنيده‌ايم. فضاي اطراف ما آكنده از امواج راديويي است كه در تمام جهات در حال انتشار و عبور و مرور مي‌باشند. اصولا يك موج راديويي يك موج الكترومغناطيسي مي‌باشد كه معمولا توسط آنتن منتشر مي‌گردد. امواج راديويي داراي فركانس‌هاي مختلفي هستند، كه برحسب كاربري مطابق با استانداردهايي تقسيم‌بندي شده‌اند. در آمريكا FCC كميته ملي ارتباطات مسئوليت مديريت و تصميم‌گيري در مورد تخصيص طيف‌هاي فركانسي و صدور مجوز و يا تعيين استانداردها را برعهده دارد.
امواج راديويي در هوا با سرعتي نزديك به سرعت نور انتقال مي‌يابند. اين امر يكي از مهم‌ترين مزاياي اين فناوري مي‌باشد كه نقش بسزايي در تسريع ارتباط به عهده دارد.
واحد اندازه ‌گيري فركانس راديويي hertz “هرتز” يا “سيكل بر ثانيه” است و براي فركانس‌هاي بزرگ‌تر، جهت خواندن و نوشتن از عباراتي مانند KHz “كيلوهرتز”، MHz “مگا هرتز” و … استفاده مي‌شود. در جدول تقسيم بندي فركانس‌ها برحسب واحد آمده است.
امواج راديويي داراي فركانس‌ها و باندهاي مختلفي هستنتد، به وسيله يك گيرنده مخصوص راديويي شما مي‌توانيد، امواج مربوط به همان گيرنده را دريافت نماييد. براي مثال زماني كه شما مشغول گوش دادن به يك ايستگاه راديويي هستيد، گوينده فركانس 91.5 MHz و باند FM را اعلام مي‌كند. راديوي FM شما تنها مي‌تواند گستره فركانسي تخصيص يافته مربوط به خود را دريافت نمايد.
Wavelength يا طول موج يك سيگنال الكترومغناطيسي با فركانس يا بسامد آن رابطه معكوس دارد، بدين معني كه بالاترين فركانس كوتاه ‌ترين طول موج را دارا مي‌باشد. در كل سيگنال‌هاي با طول موج‌هاي بلند تر مسافت بيشتري را مي‌پيمايند و از قابليت نفوذ بهتري در ميان اجسام در برابر سيگنال‌هاي داراي طول موج كوتاه برخوردارند.

  • نمادها
  • VLF
  • LF
  • FM
  • HF
  • VHF
  • UHF
  • SHF
  • EHF
  • امواج دسيميليمتر
  • تقسيمات
  • امواج۱۰ هزارمتری
  • امواج کيلومتری
  • امواج هکتامتری
  • امواج دکامتری
  • امواج متری
  • امواج دسيمتری
  • امواج سانتيمتری
  • امواج ميليمتری
  • امواج دسيميليمتر
  • گستره فرکانس
  • 30KHZ-3
  • 300khz-30
  • 3000khz-300
  • 30MHz-3
  • 300MHz-30
  • 3000MHz-300
  • 30GHz-3
  • 300GHz-30
  • 3000GHz-300
  • مخفف باندها
  • b.mam
  • b.km
  • b.hm
  • b.dam
  • b.m
  • b.dm
  • b.cm
  • b.mm
  • امواج دسيميليمتر

در زير بخشي از كاربردهاي اين امواج با ذكر محدوده فركانسي آمده است:

راديوهاي AM از 535 کیلو هرتز تا 1.7MHz
راديوهاي موج كوتاه: 509 MHz تا 26.1 MHz
راديوهاي باند شهري: 26.96MHz تا 27.41MHz
راديوهايFM از 88 تا 108MHz
و برخي تقسيمات جزئي‌تر عبارتند از:
سيستم‌هاي دزدگير، دربازكن بدون سيم پاركينگ و … : در حدود 40MHz
تلفن‌هاي بدون سيم متداول: در حدود 40 MHz الي 50 MHz
هواپيماهاي مدل كنترلي: در حدود72MHz
ماشين‌هاي اسباب‌بازي راديو كنترلي: درحدود 75MHz
گردنبند رديابي حيوانات: 215MHz الي 220MHz
تلفن‌هاي سلولي (مانند موبايل):824MHz الي 849MHz
تلفن‌هاي جديد بدون سيم: در حدود 900MHz
سيستم‌هاي موقعيت‌ياب ماهواره‌اي: 1.227 MHz الي 1.577 MHz

انواع بی سیم:

به طور کلی میتوان بیسیم را به سه دسته زیر تقسیم نمود:
بیسیمهای دستی که این نوع بیسیمها قابل حمل توسط کاربر میباشد و عموماً داری 3 جزء اصلی دکمه Push to Talk، کلید چرخشی فرکانس و کلید افزایش و کاهش صدا میباشند.
بیسیمهای خودرویی که برروی خودروهای سرویس دهنده مانند پلیس یا گروه های امدادی نصب میگردد. این نوع بیسیمها عموماً دارای میکروفون Push to Talk مشتی و یک آنتن omni نصب شده بسیار منعطف بر روی خودرو میباشند.
بیسیمهای ثابت که در مراکز اصلی و دسپاچینگهای کنترلی استفاده میگردد. این نوع بیسیم ها بنا به نوع کارگیری میتوانند دو نقش متفاوت را برعهده بگیرند. آنها میتوانند صرفاً یک بیسیم ارتباطی باشند و یا نقش تکرارکننده را بر عهده بگیرند.

تكرار كننده‌ي دو طرفه (دوپلكس)

اختراع سخت وپيچيده اي نيست بلكه نوعي راديوي دو طرفه(2) است. اين د ستگاه سيگنال‌هاي راديويي را روي بسامدي دريافت و همزمان روي بسامد ديگري ارسال مي‌كند. اين سامانه هااغلب در نقاط بلند ، مانند بلندي‌هاي طبيعي و يا ساختمان‌هاي بلندنصب مي‌شوند، در نتيجه كاربران با تكرار كننده فضاي پوششي تجهيزات راديويي متحرك خودرا گسترش بيشتري مي دهند و ازآن براي تبديل ارتباطات يك‌طرفه نيزبهره مي‌برند. البته تكرار كننده‌هايي از اين دست، اغلب در طبقه‌بندي كاربرد تجاري از راديو‌ها مورد استفاده قرار مي‌گيرند.

ارتباط يك طرفه (سيمپلكس)

روش يك طرفه روشي براي ارتباطات نقطه به نقطه بدون استفاده از دستگاه تكرار كننده است. در اين روش برا ي ارسال و دريافت پيام‌هاي بين دو واحد سيار از بسامد مشابهي استفاده مي‌شوده بدين معني كه، ارسال و دريافت هر دو روي يك بسامد مشخص انجام مي‌گيرد، همچون ارتباط بين دو واحد سيار خودرويي و يا دوراديوي متحرك دستي با يكديگر.
چنين چيزي در دستگاه‌هاي تكرار كننده ي يك طرفه نيز وجود دارد. در اين گونه دستگاه‌ها روش كار به اين شكل است كه، تكرار كننده به بسامد مشخصي گوش فرا مي‌دهد و به محض دريافت سيگنالي بر روي بسامد موردنظرشروع به ضيط كامل پيام مي كند، پس از آن كه دريافت پيام پايان يافت، يك زمان سنج خودكارو قابل تنظيم كه زماني را براي فاصله ي بين ارسال و دريافت تنظيم مي‌كند، (مثلاً 10 ثانيه) به كار افتاده و پس از اتمام زمان مشخص شده دستگاه شروع به ارسال پيام ضبط شده در حافظهء ‌خود بر روي همان بسامد مي كند. (به شيوه‌ي قديمي)

ارتباط دو طرفه (دوپلكس)

به نوعي ارتباط مشابه ارتباط تلفني مي‌گويند كه امكان مكالمه همزمان دو طرف مسير است. تفاوت اين روش با روش يك طرفه نيز همين موضوع است، چنان كه در روش يك‌طرفه در يك زمان تنها يكي از دو طرف ارتباطي مي‌تواند به مكالمه و ارسال پيام بپردازد و طرف ديگر تنها شنونده است.

تكرار كننده چگونه كار مي‌كند؟

در نگاه اول ممكن است ساختار دستگاه تكرار كننده، پيچيده به نظر برسد ولي هنگامي‌كه اجزاء مختلف آن را جداگانه مورد بررسي قرار دهيم متوجه سادگي ساختار آن خواهيم شد. ساختمان تكرار كننده شامل چندين قطعه مختلف است كه در شكل زير نمودار آن را مشاهده مي نماييد.
حال توضيح مختصري در مورد هر يك از قسمت‌ها فوق ارائه مي‌‌دهيم:
آنتن: تقريباً‌ تمامي ايستگاه‌هاي تكرار كننده از يك آنتن استفاده مي‌كنند. آنتن براي ارسال و دريافت سيگنال‌هاي بسامدراديويي (RF) كه به تكرار كننده وارد و يا از آن خارج (پخش) مي‌شوند به كار مي‌رود. به طور كلي هر چه ارتفاع بالا نصب گردد، بهره‌وري بيشتري خواهد داشت.


– (دوپلكسر) يا دو طرفه كننده: اين بخش نقش مهمي در دستگاه تكرار كننده بر عهده دارد به طور خلاصه دو طرفه كننده، سيگنال‌هاي ورودي يا دريافتي را از سيگنال‌هاي خروجي يا ارسالي تفكيك مي‌كند. چه در هنگام ورود و چه در زمان خروج بسامد‌هاي مختلف به دستگاه، به يك دو طرفه كننده نياز است، زيرا وجود امواج راديويي با بسامد‌هاي متفاوت در فضا، همواره موجب كاهش كيفيت و اثر بر روي عملكرد مطلوب دستگاه تكرار كننده است و در نتيجه كيفيت نامطلوبي حاصل خواهد شد. دوطرفه كننده درواقع فيلتري جهت عبور (ورود) بسامد‌هاي مشخص شده به دستگاه و جلوگيري از ورود بقيه سيگنال‌هاي است.
– گيرنده‌ها: سيگنال‌هاي راديويي رادريافت مي كنند. اين گيرنده‌ها دستگاه‌هاي حساسي براي تشخيص و دريافت سيگنال‌هاي ضعيف هستند و آن ها را براي تكراركننده‌ها قابل شنيدن مي‌سازند.
– فرستنده ها: تمامي تكراركننده‌ها داراي يك فرستنده هستند كه از يك نوسان ساز و يك تقويت كننده توان تشكيل شده است. محرك،صداها را با فركانس ارسالي مناسب تلفيق نموده و تقويت كننده ي توان، قدرت سيگنال ارسالي را براي ارسال به نقاط دورتر بالا مي‌برد.
– كنترل كننده: كنترل كننده‌ها، رايانه هاي كوچكي هستند براي بهينه‌سازي عملكرد تكراركننده‌ها. آنها ممكن است داراي امكاناتي چون ضبط خودكار پيام‌هاي تبادل شده و يا تلفيق كننده خط تلفن باشند.
– قطعه تلفن: دستگاه‌هاي كنترل كننده، سامانه‌هايي براي اتصال خطوط تلفني به راديوها را دارند. در اين حالت ارتباط مشتركين و اعضاء شبكه با خطوط تلفن شهري نيز برقرار مي‌شود.

تن‌هاي PL و CTCSS

اين كدها جهت جلوگيري از پاسخ‌گويي تكراركننده به سيگنال‌هاي متفرقه ناخواسته و يا تداخل‌هاي احتمالي ايجاد شده هستند، به طوري كه تكراركننده‌ها فقط با ارسال پيام از طرف راديوهايي به كار مي‌افتند كه داراي كدهاي تنظيم شده مشخص و يكسان فوق باشند. هر ايستگاه مي‌تواند تنها با كد منحصر به فرد خاصي كه از قبل توسط مدير شبكه تنظيم شده است كار نمايد.

سیستم DMR

DMR یک استاندارد رادیویی دیجیتال برای کاربران شبکه های رادیویی حرفه ای PMR ( professional mobile Radio) می باشد که توسط موسسه استاندارد مخابراتی اروپا ETSI (European Telecommunication standard Institute ) توسعه یافته و ارائه شده است . این استاندارد به صورت خاص شبکه های PMR آنالوگ موجود را هدف قرار داده تا بتواند مزایای سیستم های دیجیتال شامل کیفیت بالای مکالمات ، انتقال داده ها ، سرویس های تکمیلی ، بهره برداری بهینه از باند فرکانسی به همراه حفظ قابلیت پوشش شبکه های آنالوگ را با یک روش ساده و کم هزینه به کاربران ارائه نماید.
انجمن DMR Association اولین بار در سال ۲۰۰۵ تشکیل شد . این انجمن متشکل از گروهی از سازندگان بزرگ تجهیزات رادیویی و بیسیمهای عمومی وتجاری است و با در نظر گرفتن استانداردهای ETSI طی تفاهم نامه ای (DMR MOU) به استاندارد سازی DMR اقدام کردند . انجمن DMR راه را برای سایر سازمانها و بهره برداران و سازندگان باز گذاشته است و این انجمن با سازمانهای تنظیم مقررات (رگولاتوری) و سازندگان و فروشندگان تجهیزات رادیویی و سازمانهای استاندارد در تمام دنیا ارتباط دارد . در حال حاضر قریب به ۲۴ عضو فعال در DMR Association از جمله Motorola ، Hytera ، Tait و TeamSimoco حضور دارند .
بر اساس استاندارد ETSI پروتکل DMR انواع کاربریهای I,II,III را پوشش میدهد البته در عمل تاکید بر کاربریهای Tier II,III می باشد . Tier II به عنوان شبکه های دیجیتال جهت جایگزینی سیستم های آنالوگ قدیمی (conventional) مورد استفاده می باشند. در ضمن به علت استفاده از تکنیک Roaming در فضای تکرار کننده های DMR نیاز به تعویض کانال را یکی از عمده مشکلات کاربری ارتباطات رادیویی است برطرف نموده است .
این استاندارد امکان استفاده از دو مکالمه همزمان را در یک فرکانس با پهنای باند ۱۲٫۵KHzبه صورت TDMA فراهم می سازد همچنین با فاصله کانالی آینده یعنی Khz 6.25 نیز سازگار است . هدف اولیه این پروتکل رسیدن به یک شبکه دیجتال کم هزینه و مقرون به صرفه با مشکلات و پیچیدیگیهای کم است .

سیستم TETRA

اگر چه پروژه‌ي 25 توانست تا حدود زيادي نياز كاربران طيف امنيت عمومي و آژانس‌هاي دولتي خدمات شهري را پوشش دهد ولي در مدت زمان كوتاهي روش‌هاي پيشرفته‌ي ديگري ظهور يافتند.
يكي از استاندارد‌هاي برجسته‌ي اين روش‌ها در اروپا به نام تترا و جايگزيني براي سيستم‌هاي قديمي و آنالوگ مي‌باشد. تترا به معني “استاندارد اروپايي راديو‌هاي ترانك” مي‌باشد كه جهت ارتباطات مختلف در كشور‌هاي اروپايي توسعه يافت و استاندارد تترا بوسيله‌ي موسسه‌ي استاندارد ارتباطات اروپا مورد تأييد قرار گرفته است كه موسسه‌اي مانند موسسه‌ي ملي استاندارد آمريكا در ايالات متحده است. بعد از مدتي با توجه با تقاضاي بازار‌هاي جهاني خارج از اروپا جهت استفاده از اين سيستم نوين بار ديگر تعريف جديدي از اين سيستم به نام “راديو‌هاي ترانك زميني” از عبارت “Terrestrial Trunked Radio” ارائه شد.

ارمغان استاندارد تترا براي شبكه‌هاي ترانك

يكي از مهم‌ترين دستاورد‌هاي فناوري تركيب چندين ويژگي مختلف در قالب يك وسيله‌ي سيار است . اصولا” انتقال صوت وداده نيازمند تجهيزات متفاوتي از يكديگر مي‌باشند‌، همچنين از سيگنال‌هاي راديويي متفاوتي بهره مي‌گيرند‌، اين د‌ر حالي‌ست كه يك راديويي تترا شامل تركيبي از يك راديويي متحرك‌، يك تلفن سلولي‌، يك پايانه‌ي تبادل داده و يك پيجر در قالب دستگاهي كوچك است . براي مثال يك تماس راديويي مي‌تواند بوسيله‌ي يك راديوي تترادر كمتر از يك ثانيه برقراري شود چه شخص به شخص به گروه، حتي در ميان تماس‌ قادر به اتصال به شبكه‌هاي پايگاه داده از جمله اينترنت خواهد بود و نيز توانايي برقراري ارتباط با شبكه‌ي تلفن شهري بوسيله‌ي شماره‌گيري همنند يك تلفن همراه را خواهد داشت.
همچنين تترا فراهم آورنده‌ي حالتي به نام “روش مستقيم” (Direct mode) است كه در اين حالت راديو‌هاي مشتركان مي‌توانند بدون وساطت شبكه‌ي مركزي و تجهيزات جدا كننده‌ از جمله تكرار كننده‌ها با يكديگر ارتباط برقرار نمايند، درست مانند يك “وا كي تا كي”. اين حالت زماني كارآيي خواهد داشت كه به دلايلي نتوانيم از طريق شبكه ارتباط اعضاء را برقرار نماييم، مثلاً خارج شدن از فضاي تحت پوشش شبكه، قطع و اختلال در سيستم كنترل مركزي و….. را در نظر بگيريد، اما گفتني است كه در اين حالت تنها امكان برقراري ارتباط صوتي براي مشتركان فراهم است و ديگر خدمات سامانه كه مبتني بر وساطت شبكه و مركز كنترل ايستگاه اصلي مي‌باشد قابل ارائه نخواهد بود.
همچنين در حالت ديگري يك راديويي مي‌تواند به عنوان دروازه‌اي ما بين راديو خارج از شبكه و ايستگاه كنترل عمل نمايد، به طوري‌كه در اين حالت راديو كه بين ايستگاه و راديو‌هاي خارج از شبكه واقع تحت پوشش شبكه نيز قرار دارد نقش تكرار كننده را بين اين دو ايفا و اتباط را برقرار سازد.
تترا از تكنولوژي به نام “دسترسي چند گانه‌ي زماني” (TDMA) براي فشرده سازي 4 كاربر روي هر يك از كانال‌ها با پهناي 25KHz استفاده نموده و اجازه تماس پيوسته‌ي يك يا چند كاربر به طور همزمان را بر روي يك كانال مي‌دهد. در اين سامانه به هر يك از كاربران يك قسمت از تقسيم‌بندي زماني 4 قسمتي هر كانال كه برابر 14.167mls ميلي‌ثانيه(هزارم ثانيه) مي‌باشد اختصاص مي‌يابد.
به‌طوري كه اگر يك كانال را در حالت فعاليت در نظر بگيريم كاربر شماره‌ي ا در محدوده‌ي 1/4 زمان متعلق به خود عمل ارسال را انجام مي‌دهد و سپس پس از پايان اين 14 ميلي‌ثانيه، عمل ارسال توسط راديوي وي به صورت خوركار مي‌شود، در اين زمان كاربر 2 مي‌تواند به اندازه‌ي 14 ميلي‌ثانيه از زمان خود ارسال انجام دهد، كاربران سوم و چهارم نيز به همين ترتيب، كه در پايان اين چرخه، به ميزان جمعاً 56.688mls ميلي‌ثانيه ارسال انجام مي‌شود و اين چرخه دوباره آغاز مي‌گردد. حال نكته اين‌جاست كه فرايند قطع و وصل نمودن مجدد و كنترل اين چرخه با چنان سرعتي انجام مي‌پذيرد و زمان به قدري كوتاه است كه هيچ يك از كاربران قطع اتباطي را حس نخواهند كرد و ارتباط پيوسته برقرارمي‌ماند.
استاندارد تترا دو نوع اتصال تبادل داده را پشتيباني مي‌نمايد كه عبارتند از: مدار پيوسته(مانند يك مودم تلفني) و پروتكل اينترنتي (IP). اين‌ها روش‌هايي براي انتقال پيام‌هاي كوتاه، تصاوير و نقشه‌ها، تصاوير ويدويي فشرده و ديگر داده‌ها هستند در هر دوره نرخ سرعت انتقال داده براي هر كاربر بر چيزي در حدود 200 و 7 بيت در هر ثانيه است كه به طور همزمان براي 4 كاربر 800 و 28 بيت بر ثانيه خواهد شد يعني چيزي معادل سرعت اتصال به اينترنت بوسيله‌ي يك مودم دايل آپ معمولي. اگر در حالت بخصوصي يك كار بر نياز به سرعت بيشتري جهت انتقال و تبادل داده داشته باشد و نيز 4/3 ديگر از محدوده‌ي زماني تعيين 4 شده آزاد و بدون استفاده باشد مركز كنترل قادر بود تا كل بخش‌هاي زماني قسمتي را به يك كاربر اختصاص دهد تا وي به سرعت بتواند اطلاعات مورد نياز را مورد تبادل قرار دهد.
در شرايطي كه يك راديو تنها قادر است از بازه‌ي زماني 1/4 خود جهت ارسال استفاده نمايد مي‌تواند از بقيه‌ي 3/4 بخش باقيمانده (زمان ارسال توسط 3 كاربر ديگر) جهت عمل دريافت استفاده نمايد. هر كانال در هر ثانيه 18 مرتبه به صورت سوييچ كردن به عقب و جلو بر روي ارسال و دريافت به صورت متناوب عمل مي‌كند و توانايي عملكرد دو طرفه به صورت صحبت كردن و شنيدن همزمان مانند يك تلفن همراه را فراهم مي‌آورد. اين نوع ارتباط همزمان به نام “تمام دو طرفه” يا “Full duplex” شناخته مي‌شود.
انواع پيام‌ها و سرويس‌هاي شبكه تترا به شرح زير مي‌باشد:
سرويس‌هاي ترانك تترا:
الف) سرويس‌هاي اساسي و استاندارد تترا:
1- مكالمه صحبت
ب- سرويس‌هاي جانبي تترا (Supplementary Services)
1- اولويت براي كانال ترافيك (Priority Call)
2- شنود محيطي كه براي ديسپاچرهاي خاصي تعريف مي‌شود (Ambient Listening)
3- شنود مكالمه: براي ديسپاچرهاي خاص تعريف مي‌شود و مي‌توان گفت يك نوع كنفرانس است (Discreet Listening)
4- وارد شدن به مكالمه جاري (Include Call)
5- انتظار مكالمه (call Waiting)
6- گوشي را نگهدار (Call Hold)
7- ارائه مجوزهاي موردي از طرف ديسپاچر به واحد راديويي (Call Authorized by Dispatcher)
8- رويت هويت مكالمه كننده در طي تماس گروهي براي ديگر اعضاء (Talking Party Identification)
9- آگاهي دادن جهت ورود با تاخير افراد غايب (Late Entry)
10- دسترسي به شبكه در شرايط ترافيك بالا بر مبناي اولويت (اولويت براي دسترسي به كانال كنترل است) Access Priority
11- حذف تعريف و يا اضافه نمودن گروه توسط ديسپاچر به صورت موردي (Dynamic Group Number Assignment)
12- انتقال مالكيت گروه به جانشين (Transfer Control)
13- سرويسي است كه واحد راديويي از شبكه مي‌خواهد وضعيت يك مشترك خاص را تعيين نمايد (به من بگو كسي كه پاسخ‌گوي من نيست شرايط آن چيست) (Call Completion to Busy Subscriber/on No Reply)
14- محدوديت براي تماس با داخل يا خارج شبكه (Call Barring Incoming / Outgoing)
15- گزارش مكالمه (اين امكان را به كاربر مي‌دهد كه ID را براي كاربر ارسال كند تا بعدا با او تماس بگيرد. (مي‌خواهد با او تماس بگيرد ولي مشغول است) (Call Report)
16- مكالمه را در صورتي كه در دسترس نيستم يا مشغول يا خاموش هستم و يا به هر دليلي نبودم به مشترك يا آدرس ديگر انتقال بده (Call for Warding)
17- محاسبه صورتحساب مشتركين (Advice of Charge)

– موبايل به موبايل به صورت انفرادي هاف دوبلكس
– موبايل به موبايل به صورت فول دوبلكس
– موبايل به‌‍ٍ(PSTN/PABX) به صورت انفرادي هاف دوبلكس
– موبايل به (PSTN/PABX) به صورت انفرادي فول دوبلكس
– (PSTN/PABX) به موبايل به صورت انفرادي هاف دوبلكس
– (PSTN/PABX) به موبايل به صورت انفرادي فول دوبلكس
2 – مكالمه گروهي:
– موبايل به موبايل به صورت گروهي
– موبايل به موبايل به صورت پخش عمومي
– (PSTN/PABX) به موبايل شبكه تترا به صورت گروهي
– (PSTN/PABX) به موبايل شبكه تترا به صورت پخش عمومي
3- ارسال ديتاي مداري (بدون آدرس كه REAL TIME هستند):
– موبايل به موبايل به صورت انفرادي با حداكثر سرعت 28.8 KBPS
– موبايل به گروهي از موبايل‌ها با حداكثر سرعت 28.8 KBPS
4- ارسال ديتاي بسته‌اي (آدرس دار REAL TIME نيستند):
– موبايل به موبايل با استفاده از پروتكل (TCP/IP)
– موبايل به شبكه‌هاي كامپيوتري (موبايل به بانك‌هاي اطلاعاتي مختلف)
5- ارسال ديتاي كوتاه (SDS):
– ارسال ديتاي كوتاه SDS از پيش تعريف شده از موبايل به موبايل
– ارسال ديتاي كوتاه تا 255 حرف از موبايل به موبايل
– ارسال ديتاي كوتاه از پيش تعريف شده از موبايل به گروه
– ارسال ديتاي كوتاه از پيش تعريف نشده از موبايل به گروه
6- سرويس‌هاي صوتي ديگر:
– مكالمه صوتي كانال باز (OPEN CHANNEL)
– ايجاد شبكه مجازي VPN
7- مدها و فانكشن‌هاي موبايل در تترا:
– مد ترانك Trucking Mode (TM)
– مد مستقيم Direct Mode (DMO)
– مد دوگانه بودن (DW) Dual Watch
8- امنيت و محرمانه بودن شبكه:
– شبكه سئوال مي‌كند و اعلام هويت رااز موبايل مي‌خواهد(اعلام هويت و تصدي از طرف شبكه)
– مشترك از شبكه سئوال مي‌كند و شبكه اعلام هويت مي‌كند(اعلام هويت و تصديق از طرف شبكه)
-مشترك ازشبكه سئوال مي‌كند و شبكه اعلام هويت مي‌نمايد(اعلام هويت و تصديق ازطرف موبايل)
– رمز كدگذاري ذاتي سيستم تترا در فرمت ACELP و اينترفيس هوايي
– قابليت اضافه كردن مدول رمز كننده (End-to-End)
– كدگذاري و رمزگذاري در حالت مد مستقيم

9- سرويس‌هاي ديگر:
– داشتن GATEWAY (يك موبايل خودرويي براي افزايش پوشش به عنوان GATEWAY ، بين شبكه تترا و تعدادي موبايل قرار مي‌گيرد كه موبايل در مد مستقيم با GATEWAY تماس و به شبكه وارد مي‌شوند و بالعكس)
– داشتن Repeater (يك موبايل خودرويي يا دستي مي‌تواند در مد مستقيم به عنوان تكرار كننده،تعريف وعمل نمايند)
توضيح اينكه معمولا قابليت فوق همزمان به صورت (Gateway/Repeater)تعريف وعملياتي
مزاياي سيستم‌هاي راديويي ترانك نسبت به سيستم‌هاي راديويي مرسوم:
1- استفاده بيشتر و مؤثرتر از باند فركانسي
2- بهره‌برداري مؤثر و كامل از كانال‌هاي راديويي
3- ارتباط با شبكه تلفن سوئيچينگ شهري و مركز تلفن داخلي
داراي تمام مشخصات اساسي يك سيستم راديويي خصوصي،همراه با محرمانه ماندن پيام‌هاي هر مشترك
5- امكان گسترش منطقه پوشش، متناسب با نياز مشترك
6- سرويس‌هاي متنوع قابل ارائه براي تعداد زيادي از مشتركين: پيام خصوصي ـ گروهي كنفرانس ـ گروهي پخش، امكان تغيير آدرس پيام، پيام اولويت دار، پيام اضطراري، پيام وضعيتي، پيام كوتاه عددي و حرفي، انتقال ديتاي طولاني و…
7- برقراري سريع ارتباطات و امكان قرار گرفتن در صف پيام‌ها به علت اشغال كانال‌ها
8- امكان افزايش و تغييرات سرويس‌هاي عملياتي به علت كنترل نرم‌افزار سيستم ترانك
9- امكان شناسايي كاربرهاي غيرمجاز و ممانعت از دسترسي آنها به شبكه (ترانك تترا)
10- امكان طراحي و به كارگيري رمزكننده ديجيتالي با ضريب امنيت بالا و پيچيدگي رمز (تترا)
11-‌ امكان افزايش سطح پوشش راديويي با استفاده از سرويس (Gateway/Repeater) (ترانك تترا)
12- امكان بكارگيري بي‌سيم‌ها در خارج فركانس شبكه در مد مستقيم (ترانك تترا)
13- امكان ارسال صدا و ديتا به طور همزمان توسط يك بي‌سيم به دو نقطه (ترانك تترا)

متأسفانه هنوز در كشور ما سيستم‌هاي رايج آنالوگ يا (conventional)راديويي،‌ بخش اعظم تجهيزات بهره برداران اصلي طيف را تشكيل‌مي دهند، و اين روند كه حتي رو به افزايش نيز نهاده است، این میتواند بزرگترين تهديد ممكن براي طيف باشد. اما چاره چيست؟ به نظر این شرکت در مقابل اين تهديد بزرگ فرصتي بزرگتر قرار گرفته كه تا حد زيادي از آن غافل مانده ايم، و آن هم چيزي نيست جز استفاده از فناوري نوين براي افزايش ظرفيت طيف و كاهش دادن حجم اشغال شده رو به اشباع آن؛ شايد بزرگترين مانع عملي شدن اين مهم تاكنون، نبود ابزاري پر قدرت جهت ايجاد الزام در تغيير و تبديل روش‌ها و تجهيزات كاربران دولتي بوده است، چرا كه صرف هزينه‌اي كه شبكه‌هايي همچون (TETRA)به كاربران تحميل‌مي نمايد، با گذشت زمان و در مقابل امكاناتي كه براي سازمان‌ها و نهاد‌هاي فوق فراهم‌مي آورد، بهانه مقبولي نيست و شايد هم اين رسمي شده است كه ما همواره چندين دهه از ديگر كشور‌ها ( حتي هم رديف خودمان ) عقب تر حركت كنيم. در اين ميان گلايه از عدم حركت نيست بلكه از كندي حركت است، بهتر است از هر طريق ممكن به اين حركت سرعت ببخشيم تا علاوه بر منافعي كه نصيبمان خواهد شد،‌ جا را براي ظهور و ارائه خدماتي كه مدت‌ها است از ايجاد آن‌ها باز مانده ايم بيشتر بگشاييم. در پایان این شرکت تمام توان خود را در به کارگیری راهکارهای نوین در زمینه ترانگینگ رادیویی به کاربسته است که بتواند ضمن طراحی به روز و دوری از سیستمهای منسوخ شده قدیمی، پروژه های رادیویی بتواند برای مشتریان مقرون به صرفه گردد.
همچنین میتوانید برخی از محصولاتی که توسط این شرکت در خصوص سیستمهای رادیویی ارائه میگردد را مشاهده فرمایید:

سیستم های رادیویی ارائه شده توسط سهاتل