مراکز تلفن و انواع تلفن

با گسترش دانش بشری و استفاده از امکانات مدرن و ساخت عناصر الکترونیکی بسیار ریز با کمک تکنولوژی نیمه هادی و سهولت دسترسی به سیستم های پردازش و کامپیوترهای پیشرفته امروزی، صنعت مخابرات جایگاه ویژه ای در میان صنایع مختلف به خود اختصاص داده است، به طوریکه امروزه بدون استفاده از سیستم های ارتباطی دیگر زندگی آسان نخواهد بود. در این میان سیستم های سوئیچینگ به عنوان قلب تپنده ارتباطات به سرعت دستخوش تغییر و تحول هستند و دیگر از سوئیچ های الکترونیکی آنالوگ نیز خبری نیست و دستگاه های سوئیچ دیجیتال و حتی سوئیچ های نوری جهت برپایی بسترهای ارتباطی کنونی مورد استفاده واقع می شوند.

مراکز سوئیچینگ و انواع مراکز تلفن از دیدگاه سوئیچینگ:

به طور کلی مراکز سوئیچینگ به كليه تجهيزاتي كه در يك مركز تلفن باعث مي شود كه يك ارتباط مكالمه برقرار گردد را سوئيچ مي گوييم . انجام اين عمل نياز به يك سري اصول و قوانيني دارد كه به اين اصول سوئيچينگ گویند. اگر از دید سوئیچینگ به مراکز تلفن نگاهی بیندازیم میتوانیم این مراکز را به اشکال ذیل تقسیم بندی نماییم:

سوئیچ استراگر

درسیستم استراگر عمل سوئچینگ به وسیله سلكتور یا انتخاب کننده انجام می شد. ساده‌ترین سلكتور دارای یك محور است که روی آن یك بازوی اتصال قرار دارد و وقتی که لازم باشد می تواند چرخش مكانیكی انجام دهد و چندین کنتاکت روی یك نیم به‌این مرکز تلفن یك مرکز تلفن دو مرحله‌ای می گویند که می تواند یك صد تلفن را سوئیچ کرده و به هم وصل نماید. در یك سیستم پیچیده تر با استفاده از سه مرحله سوئیچینگ یعنی یك سلكتور درمرحله اول ده سلكتور در مرحله دوم و  صد سلكتور در مرحله سوم می توان یك مرکز تلفن که هزار دستگاه تلفن به آن وصل شود درست کرد. همچنین با چهار مرحله سوئیچ کردن می توان مرکز تلفن ده هزار شماره‌ای داشت.

سوئیچ EMD:

سیستمهای سوئیچ بعدی که ساخته شد EMD بود. کنترل این سوئیچ نیز اتوماتیك است و برای این كه سلكتورهای آن فقط در یك جهت حرکت داشته باشند مانند سیستم استراگر از سلكتور با دو بازو استفاده گردیده بود. به‌این ترتیب یك بازو روی شماره مشترك مبدأ بوده و با توجه به شماره گرفته شده بازوی دوم چرخیده و سلكتور مرحله دوم را انتخاب می کرد. درسیستم EMD نیز هر سلكتور مدار کنترل اختصاصی خودش را داشت.

سوئیچ کراس بار XB تقاطع میله‌ای

کنترل این سوئیچ نیز به صورت اتوماتیك انجام می شود و شبیه سوئیچ های استراگر می باشد. این سوئیچ دستور کار را از یك کنترل مرکزی می گیرد. شماره یك مشترك از تقاطع میله‌ها حاصل می شود.

سوئیچ کراس پوینت XP تقاطع نقطه‌ای

این سوئیچ نیز کنترل مشترك داشته است. دراینجا از تعدادی رله استفاده می شود. با گرفتن شماره، رله مربوط جذب شده و زنجیره‌ای از رله‌ها امكان اتصال دو مشترك را به هم برقرار می کرد. ایراد این سوئیچ حجم زیاد آن بود. با بسته شدن رله‌هایی كه درتقاطع مسیرها وجود دارند، امكان ارتباط مشترکین با همدیگر وجود دارد که به‌این ساختار ماتریس رله‌ای گفته می شد که با در کنار هم قرار دادن این ماتریس ­ها می توانستند هر تعداد مشترك را سوئیچ کنند. با استفاده از ماتریس‌های کوچك تر به تعداد زیاد و اتصال هر ماتریس به ماتریس‌های مرحله بعدی مراکز بزرگ ایجاد گردید که با استفاده از کنترل متمرکز از تعداد مدارهای کنترلی کاسته گردیده بود.

سوئیچ الكترونیک

در دهه ی هشتصد میلادی استفاده از قطعات الكترونیكی مانند ترانزیستور و دیود برای ساخت بخش سوئیچ مراکز تلفنی عملی گردید و اولین مرکز تلفن الكترونیكی شروع به کار نمود و قسمت کنترلی آن به صورت متمرکز بوده و با استفاده از برنامه‌هایی که بر روی کامپیوتر ذخیره می شد می توانست با شناسایی شماره‌های گرفته شده توسط مشترك مدار سوئیچ لازم را برای برقراری ارتباط بین دو مشترك برقرار نماید.

سوئیچ دیجیتال

با پیشرفت در ساخت IC های دیجیتالی هم چنین مبدلهای آنالوگ به دیجیتال ایده ی استفاده از سوئیچهای دیجیتال به صورت عملی در آمد و به تدریج جایگزین سایر سیستمهای سوئیچ مخابراتی گردید، به طوری که امروزه در اكثر مراکز تلفن از سوئیچهای دیجیتال استفاده می شود.

سوئیچ IP

در این سوئیچ كه آخرین نسل مراكز تلفن می باشد، اطلاعات به قطعات كوچكی به نام Packet، تقسیم می‌شود و ضمن اضافه كردن اطلاعات لازم برای بازسازی اصل پیام، هر packet به طور جداگانه به مركز سوئیچ ارسال می‌گردد. در این روش، وقتی یك packet توسط ورودی سوئیچ دریافت شد، در حافظه سوئیچ ذخیره می‌گردد تا یك خط برای ارسال آن آزاد شود. ماهیت شبكه‌های Packet Switch  به گونه‌ای است كه به كاربران اجازه می‌دهد از یك پهنای باند به صورت اشتراكی استفاده نمایند.

همان طور كه توضیح داده شد مراکز تلفن IP PBX، نسل جدید   مراكز تلفن یا PBXها هستند که به دلیل تنوع خدمات و راحتی استفاده از آنها بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. امکاناتی از جمله عدم وابستگی کاربر به محل و امکان استفاده از سرویس های تلفن داخلی در هر نقطه از دنیا، خدمات صندوق صوتی، کنفرانس چندین نفره، فاكس مجازی، پاسخگوی خودکار، منشی هوشمند، اعلام خودکار متن برای مخاطبین، خدمات Messenger، خدمات پست الکترونیک، امکانات متنوع گزارشی از نحوه و میزان تماس ها در سیستم، امکان اتصال به سرویس دهندگان خارجی برای برقراری مکالمات خارجی از طریق اینترنت با هزینه‌ای اندک،ضبط خودکار مکالمات، امكان استفاده از تلفن‌های تصویری  و صدها امکان دیگر با امكان مدیریت تحت وب می تواند تمامی نیازهای تلفنی یک مجموعه کوچک، متوسط و بزرگ را پوشش دهد. در این مراكز نیاز به كابل كشی اختصاصی برای مركز تلفن نبوده و از بستر موجود شبكه كامپیوتری آن سازمان جهت ارتباطات مركز تلفن استفاده می گردد.

انواع مراکز تلفن از لحاظ کاربرد

مرکز تلفن PABX:

مراکز تلفن PABX یا Private Branch Exchange-PBX سیستم هایی هستند که برای دریافت و انتقال حجم زیادی از درخواست، از تلفن استفاده می کنند و مدیریت تماس های ورودی و خروجی یک مجموعه را برعهده دارند. بطور خلاصه میتوان مهمترین کاربرد مراکز تلفن را، اشتراک تعداد X خط تلفن بین Y نفر از پرسنل یک مجموعه عنوان کرد که X

در چنین شرایطی استفاده از یک مرکز تلفن بهترین راهکار می باشد که به عنوان واسطه بین خطوط مخابرات و خطوط تلفن شرکت متصل به گوشی های پرسنل عمل می کند. به این ترتیب خطوط شهری به Call Center وارد شده و به تعداد مورد نیاز خروجی از آن گرفته خواهد شد.

هر کدام از این خروجی ها یک شماره داخلی خواهند داشت. از آن پس هر شخصی می تواند از خطوط تلفن شهری درصورت آزاد بودن استفاده کند. مزیت دیگر این راهکار، امکان ارتباط خطوط داخلی با یکدیگر بدون استفاده از خطوط شهری، بدون هزینه و نامحدود مقدور می باشد.

امکانات جانبی مراکز تلفن :

Time Rule :
با استفاده از این قابلیت امکان تعریف بازه های زمانی متفاوت برای هر خط تلفن وجود دارد.

BLF :

با وجود این قابلیت، شما میتوانید وضعیت آزاد یا مشغول بودن خطوط را مشاهده کنید.

Caller ID Blocking :با این قابلیت، امکان عدم دریافت شماره های مورد نظر شما وجود دارد. درواقع تماس های ورودی را مدیریت می کنید.

Call Forward  :
همان قابلیت انتقال خودکار تماس است که تماس های ورودی را به شماره یا مقصدی خاص انتقال میدهد.

Phone Book :مکان تعریف دفترچه تلفن در مرکز تلفن وجود دارد که در این حالت به جالی شماره تلفن (Caller ID) نام صاحب خط داخلی بر روی تلفن ظاهر می شود.

Call Transfer :
امکان انتقال تماس به شکل دستی که به دو صورت Blind Transfer ( بلادرنگ ) و Attended ( بسته به نظر مخاظب ) قابل انتخاب است.

CDR :
قابلیت ضبط تماس ها و همچنین ثبت تاریخچه تماس ها می باشد.

IVR :
همان سیستم پاسخگویی یا تلفن گویا ست.

Conference :
امکان برقراری اتاق مجازی یا کنفرانس صوتی بین شماره های شهری و داخلی را فراهم میکند.

Call Pickup :
با این قابلیت میتوان بطور موقت تماس های دیگر را پاسخ داد.

Paging :
فراخوان عمومی ست یا به اصطلاح Page کردن از طریق تلفن می باشد.

Ring Group :
امکان تعیین موسیقی در زمان عدم پاسخگویی یا همان پشت خطی ست.

مراکز آنالوگ

اولین مراکز تلفن ، مراکز تلفن آنالوگ می باشند که ارتباطات از طریق تلفن و خطوط PSTN  بمعنای Public Switched Telephone Network انجام میشد و در ساختار سخت افزاری خود از قطعات و ابزارهای انالوگی مانند سلکتور مکانیکی و کلید های قطع وصل مکانیکی و رله که با قطع و وصل باتری قابل کنترل هستند، استفاده می کردند و یکسری خدمات محدود را در اختیار کاربران قرار میدادند.
این دستگاه ها که دارای حجم بالایی بودند، بدلیل مکانیکی بودن تجهیزات سخت افزاری خود، درصد خرابی بالایی داشتند. به همین دلیل نسل این دسته از مراکز تلفن ، منقرض شده و جایگزین آن، مراکز تلفن سانترال دیجیتال وارد بازار شد. در مراکز تلفن سانترال آنالوگ از سیم کشی برای ایجاد ارتباطات استفاده میشد به این شکل این دستگاه ها ارتباط خطوط تلفنی داخلی را بصورت آنالوگ بر روی زوج مسی تلفن فراهم می آوردند.

مراکز دیجیتال

در این دسته از مراکز تلفن، به ندرت از مدارات الکتریکی استفاده شده است. با پیشرفت در ساخت آی سی های دیجیتال و مبدل های آنالوگ به دیجیتال ، زمینه تولید سوئیچ های دیجیتال نیز فراهم گردید و به مرور زمان، جایگزین سایر سیستم های سوئیچ مخابراتی گردید به طوری که امروزه در تمامی مراکز تلفن از سوئیچ های دیجیتال استفاده می‌گردد.
در سانترال دیجیتال تمام سیستم ها و دستگاه ها توسط مدارات دیجیتالی و میکرو کنترل و سویچرهای دیجیتالی و pc استفاده شده است مسلماً سیستم دیجیتالی دارای سرعت سویچ و انتقال خیلی بالاتری میباشد .

مراکز تحت شبکه

مراکز تحت شبکه یا IP-PBX نسل جدید مراکز تلفن میباشد که در واقع سیستم مدیریت ارتباط تلفنی مبتنی بر IP می باشد و بسرعت در حال پیشرفت می باشند و جایگزینی مناسبی برای مراکز تلفن قدیمی و آنالوگ هستند. سانترال های تحت شبکه بروی بستر شبکه کار میکنند و با توجه به اینکه در حال حاضر تمامی مراکز مجهز به سیستم شبکه میباشند براحتی در هر مجموعه ای قابل اجرا میباشد.

عنوان اصلی این سیستم هاVOIP یا   Voice Over Internet Protocol میباشد که به معنای انتقال صدا از طریق شبکه اینترنت معرفی شده است. در فناوری VOIP از زیر ساخت اینترنت برای برقراری مکالمات تلفنی استفاده میشود.

یکی از مهمترین خصوصیات این سیستم نسبت به سیستم های سانترال قدیمی، کاهش قابل توجه هزینه ها می باشد. از برخی دیگر از خصوصیات این سیستم میتوان به، عدم نیاز به کابل کشی برای تلفن ، عدم نیاز به خریداری باکس سانترال و کارت های  داخلی آن، کنترل و مدیریت سیستم از طریق رابط وب، اشاره کرد

لازم به ذکر است که شرکت سهاتل ارائه دهنده مراکز PABX و IPBX صنعتی پرظرفیت در ایران میباشد و بر اساس نیاز مشتریان این مراکز را طراحی، تأمین، اسمبلینگ و شخصی سازی مینماید.
همچنین شما میتوانید محصولات ارائه شده توسط این شرکت را در لینک زیر مشاهده نمایید:

محصولات مرکز تلفن شرکت سهاتل